برای مشاهده به ادامه مطلب بروید.
درس 7:
دولت ما در حکومت چه نقشی دارد ؟
دولت در اصل به سازمان سیاسی جامعه که متشکل از حکومت ، مردم و سرزمینی با مرزهای معین است گفته می شود . همچنین به ساخت قدرتی که در سرزمین معین برمردمانی معین تسلط پایدار دارد و از نظر داخلی ، نگهبان نظم به شمار می آید و از نظر خارجی ، پاسدار تمامیت سرزمین و منافع ملت و یکایک شهروندان خویش به شمار می آید تعریف شده است .
اما در این جا منظور از دولت ، مفهوم رایج آن یعنی هیئت دولت یا قوه مجریه است .
دولت از چند وزارت خانه و سازمان تشکیل می شود. آن ها کارهای مختلفی برای مردم انجام می دهند و رئیس جمهور بر کارهایشان نظارت دارد . رئیس جمهور برای مدت چهار سال با رأی مستقیم مردم انتخاب می شود و انتخاب مجدد او به صورت متوالی ، تنها برای یک دوره بلامانع است .
ریاست قوه مجریه :
اجرای قانون اساسی اگر در سازمان یا وزارت خانه ای بر خلاف قانون اساسی عمل شود رئیس جمهور از مسئول آن وزارت خانه در خواست می کند که علت را توضیح دهد .
تعیین نماینده ویژه رئیس جمهور در مواقع ضروری برای پی گیری کارها نماینده یا نمایندگانی تعیین می کند از جمله زمانی که در اداره یا وزارت خانه ای مشکل خاصی پیش می آید یا به علت وقوع سیل زلزله ، .... به منطقه ای خسارت وارد می شود .
امضای توافق نامه های بین المللی Å کلیه ی موافقت نامه ها و قرار دادهایی که قرار است بین جمهوری اسلامی ایران و کشور های دیگر بسته شود ، پس از تصویب مجلس شورای اسلامی ، به امضای رئیس جمهور یا نماینده ی قانونی او می رسد .
هیئت دولت گروهی است که از رئیس جمهور ، معاونان رئیس جمهور و وزیران تشکیل می شود . آن ها در طول سال جلسات متعددی برگزار می کنند و در مورد مسائل مهم کشور و جهان به گفتگو می پردازند و در مورد مسائل مهم تصمیم گیری می کنند .
سازمان تربیت بدنی ، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و سازمان حفاظت محیط زیست مستقیماً زیر نظر رئیس جمهور قرار دارند .
درس 8:
قوه ی قضائیه ما در حکومت چه نقشی دارد ؟
به تصویر بالا با دقت نگاه کنید ؛ به نظر شما چه چیزی باعث شده است این افراد پشت میله های زندان باشند ؟ آیا می توانید نمونه هایی از تخلفاتی را که ممکن است در جامعه رخ دهد بیان کنید ؟
مجلس و دولت به تنهایی نمی توانند جامعه را اداره کنند . پس باید در جامعه مرجعی باشد که بر اجرای قوانین نظارت کند ، با تخلفات برخورد کند و متخلفان را به مجازات برساند این مرجع قوه ی قضائیه است. کار اصلی قوه ی قضائیه نظارت بر خوب اجرا شدن قانون است .
- رسیدگی به شکایت های مردم Å یکی از وظایف مهم قوه ی ، قضائیه حل کردن اختلافات مردم است در گذشته این کار را ریش سفید یا بزرگتر ی که مورد پذیرش طرفین بود انجام می داد .
2- گسترش عدالت و آزادی های مشروع : قوه ی قضائیه وظیفه دارد قوانین را در مورد همه به طور یکسان اجرا کند تا قدرتمندان نتوانند با استفاده از امکانات خود از قانون سوء استفاده کنند .
3- کشف جرم ، تعقیب و مجازات مجرمان: قوه قضائیه وظیفه دارد هر گونه تخلف از قوانین را شناسایی کند و بر اساس قوانین برای متخلفان مجازات مناسب تعیین کند .
4- پیش گیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمان :قوه ی قضائیه باید بکوشد تا علل تخلف از قوانین را شناسایی کند وبه رفع اشکالات موجود بپردازد . پیش گیری از وقوع جرم از مجازات مجرم و اصلاح او اهمیت بیشتری دارد
رئیس قوه ی قضائیه برای مدت 5 سال توسط رهبر انتخاب می شود . هم اکنون حضرت آیت الله صادق لاریجانی (آملی) ریاست قوه ی قضائیه را بر عهده دارند .
مردم برای حل و فصل بسیاری از اختلاف های خود به دادگاه ها مراجعه می کنند . قاضی در دادگاه دادخواست و مدارک شکایت کننده و کس را که از او شکایت شده است ، مطالعه می کند و از آن ها می خواهد که از خود دفاع کنند .
قاضی باید عاقل ، مؤمن ، عادل و عالم به قوانین حقوقی و اسلامی باشد و بر اساس حق و عدالت قضاوت کند .
در همه ی دادگاهها ، طرفین دعوا حق دارند وکیل مدافع انتخاب کنند . وکیل فرد صالحی است که با قوانین حقوقی آشنا ست . وکیل به دادگاه کمک می کند تا حکم عادلانه را صادر کند و در حق کسی ظلمی صورت نگیرد .
درس 9:
رهبر ما در حکومت چه نقشی دارد ؟
در حکومت جمهوری اسلامی ، رهبری عالی ترین مقام رسمی کشوراست و بر کار سه قوه ی مقننه ، مجریه و قضائیه نظارت دارد .
آیا می دانید در حکومت ما ، رهبر چگونه انتخاب می شود ؟
رهبر ی جمهور اسلامی بر پایه ی ولایت فقیه است . ولایت به معنی سرپرستی است از نظر معتقدان به دین تنها خدا می تواند بر انسان ولایت داشته باشد . زیرا آفریننده ی انسان و مالک حقیقی هستی است و از همه ی امور آگاهی دارد .
در روزگار غیبت امام زمان (عج) سرپرستی جامعه ی اسلامی بر عهده ی فقیه و اسلامی شناسی عادل ، با تقوا ، آگاه به زمان ، شجاع ، مدیر و مدبر است . در واقع رهبری جامعه اسلامی در دست کسی است که شایستگی نمایندگی از طرف امام زمان (عج) را داشته باشد این نوع رهبری ولایت فقیه نام دارد .
بعضی از وظایف رهبر
1- تعیین جهت کلی نظام جمهوری اسلامی :رهبری مسیر حرکت کلی نظام را تعیین می کند و نمی گذارد سازمان ها ی جامعه از مسیر اسلامی منحرف شوند
2- حل اختلاف و تنظیم روابط قوای سه گانه : از آنجائیکه هر یک از قوای سه گانه نظام جمهوری اسلامی ایران به طور مستقل فعالیت می کند ، اگر زمانی بین این قوا اختلافی به وجود آید رفع آن به عهده ی رهبر است .
3- فرماندهی کل نیروی مسلح : نیروهای مسلح با نظارت و کنترل مستقیم رهبر ، برای خدمت به اسلام و مسلمانان و دفاع از آنان تلاش می کنند .
4- حل کردن مشکلاتی که از راه های عادل حل نمی شوند : گاهی در جامعه مشکلاتی پیش می آید که مسئولان قوای سه گانه به طور عادی نمی توانند آن ها را حل کنند در چنین شرایطی رهبر با مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام مشکلات را حل می کند .
5- عفو یا تخفیف مجازات محکومان: رهبر با رعایت دستورهای اسلامی و پس از پیشنهاد رئیس قوه ی قضائیه می تواند محکومان را عفو کند و یا از مجازات آن ها بکاهد .